Communiceren over seksualiteit en relaties
E-learning cursus over: wat is een ‘normale’ seksuele ontwikkeling, wat is afwijkend, en hoe bespreek je een dergelijk beladen onderwerp in je toekomstige beroepspraktijk?
E-learning cursus over: wat is een ‘normale’ seksuele ontwikkeling, wat is afwijkend, en hoe bespreek je een dergelijk beladen onderwerp in je toekomstige beroepspraktijk?
Een overzicht van door andere docenten veelgebruikte materialen om seksuele vorming te geven en de doelen van de leerlijn te behalen.
‘Be a man! Liefde, relaties en seks: wat is OK?’ is een methode gericht op het trainen van peer educators in het voorlichting geven aan jongens wanneer seksueel gedrag oké is en wanneer het grensoverschrijdend is.
Een spel voor jongeren van 12 tot 16 jaar over het thema seks, grenzen en weerbaarheid. Het spel is ontwikkeld door Jong & Van Zin, in samenwerking met Sensoa en WE CAN coalitiepartner Movisie en is gebaseerd op het Vlaggensysteem (Frans & Franck, 2010).
Een interactieve theaterworkshop van Bureau Horizon over het omgaan met grensoverschrijdend gedrag en het aangeven van de eigen grenzen. Of het nu in de klas gebeurt, op straat of bij het uitgaan, iedereen wordt wel eens geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag in de vorm van seksuele intimidatie of agressief gedrag. Hoe ga je daar dan mee om? Geef je je grenzen aan of negeer je het gedrag liever? Hoe geef je je grenzen aan zonder daarbij agressie op te roepen en waar liggen die grenzen eigenlijk?
Het Vlaggensysteem is een pedagogisch ethische interventie om seksueel gedrag te signaleren en te beoordelen, die tevens handvaten geeft hoe te reageren en het gedrag te corrigeren. Het Vlaggensysteem is in 2010 ontwikkeld door Sensoa in samenwerking met Movisie ten behoeve van (professionele) opvoeders en gaat over kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar.
Het pakket Seksualiteit en Intimiteit bestaat uit een lesopbouw, opdrachten, kinderboekjes en theorie uit de richtlijn Seksuele en Relationele vorming van Rutgers WPF. ROC Nijmegen heeft deze cursus voor onderwijsassistenten en kinderopvang ontwikkeld. Daarnaast is een cursus Kindermishandeling ontwikkeld en bestaat er een lesopbouw van het peergroup project Training Seksuele Voorlichting Geven Jeugdzorg in samenwerking met de GGD Nijmegen.
Artikel over literatuuronderzoek waarin wordt gekeken naar de stand van zaken op het gebied van online hulpverlening bij jongeren (zowel jongens als meisjes) met seksuele problemen.
Artikel over de stand van zaken en ontwikkelmogelijkheden van visie en beleid omtrent seksualiteit in de kinderopvang.
Artikel over de bespreekbaarheid van seksualiteit in de hulpverlening en counseling.