Seksespecifieke hulpverlening

Hoe kunnen hulpverleners rekening houden met de sekse van cliënten en de invloed van hun eigen sekse? (Van Oosten, Van der Vlugt & Brants, 2009)
Wat: 

Het boek Seksespecifieke hulpverlening beschrijft hoe hulpverleners rekening kunnen houden met de sekse van cliënten en de invloed van de eigen sekse. Dit wordt toegepast op alle fasen binnen de individuele, groeps- en systeemgerichte hulpverlening.

Doel: 

Informatie over historische achtergrond, de visie op en de methodische aspecten van seksespecifieke hulpverlening.

Inzicht in seksespecifiek werken in de praktijk. Aan de orde komen relatieproblemen (waaronder huiselijk en seksueel geweld), materiële problemen, opvoedingsproblemen, middelenproblemen en migratiegebonden problemen.

 

Voor wie: 

Studenten en docenten van social work opleidingen, specifiek SPH en MWD

Niveau:

Toepassing: 

Naast concrete handvatten en voorbeelden biedt het boek reflectie- en discussievragen. Door deze vragen ontwikkelen studenten een eigen seksespecifieke bril waardoor zij in staat zijn kritisch naar zichzelf en de hulpverlening te kijken. Bij het boek hoort een site: http://www.coutinho.nl/seksespecifiek. Daarop staan werkvormen: oriëntatieopdrachten, reflectieopdrachten, onderzoeksopdrachten, groepsgesprekken, observatieopdrachten, vaardigheidstrainingen en verdiepingsopdrachten. Ook is casuïstiek te downloaden bij onderstaande hoofdstukken:

  • Methodische aspecten van seksespecifieke hulpverlening
  • De intake vanuit een systeemgericht sekseperspectief
  • Seksespecifieke aandachtspunten en competenties
  • De praktijk: een aantal belangrijke problemen en hulpvragen
  • De praktijk: huiselijk en seksueel geweld
Vindplaats: 

Het boek Seksespecifieke hulpverlening is bestelbaar bij uitgeverij Coutinho. Prijs: 27 euro.