Gastlessen over seksuele diversiteit op MBO en HBO door RotterdamV

Onze visie

Anna Tijsseling (RotterdamV): "De studenten van vandaag zijn de professionals van morgen. Verwacht mag worden dat studenten die straks werkzaam zijn in het onderwijs en de sociale sector kennis opbouwen over seksuele en genderdiversiteit en leefstijlgerelateerde vraagstukken, en tevens dat alle studenten respectvol leren omgaan met de diversiteit van hun toekomstige cliënten. Dat is van belang binnen de beroepssetting, en voor de stad Rotterdam als geheel."

 

Aanpak

Gastlessen komen neer op een powerpoint, kennisoverdracht en het gesprek aangaan. De lessen gaan over LHBT, seksuele diversiteit en genderidentiteit en sluiten aan bij een thema of project waar de studenten aan werken. 

MBO

Zowel met het Albeda College als met het Zadkine College heeft RotterdamV contact. In het verleden gaf de organisatie bijvoorbeeld de volgende lessen: 

  • Zadkine College, Montessoriweg (april 2013): Gastles over seksuele diversiteit, in het kader van Burgerschapsvorming. Aan leerlingen van de opleiding Helpende zorg en welzijn, niveau 2.
  • Albeda College Slinge (oktober 2013): Drie gastlessen voor eerstejaars studenten van opleiding medewerker pedagogisch werk, maatschappelijke zorg en sociaal cultureel werk, in het kader van een projectweek 'Good4me',  waarin maatschappelijke organisaties gastlessen geven.

HBO

Met Hogeschool Rotterdam is veel contact, met name met het Instituut voor Sociale Opleidingen. Er is daardoor meer aandacht voor seksuele diversiteit gekomen in de vorm van projecten; RotterdamV doet veel studentenbegeleiding, en af en toe worden ze gevraagd voor een gastcollege. Deze zijn op maat gemaakt na overleg met de docent.

  • Maart 2013 Gastcollege aan 35 tweedejaars studenten van de opleidingen Pedagogiek en MWD. In opdracht van de directeur van het ISO doen zij een half jaar lang een HR-breed onderzoek naar de sociale veiligheid voor homoseksuele studenten en docenten, en naar het  curriculum.
  • September 2013 Gastcollege 'Aandacht voor seksuele diversiteit' aan 22 studenten van de minor Jeugdzorgmedewerker (SPH, MWD, CVD en Pedagogiek). Over grootstedelijke problematiek m.b.t. seksuele diversiteit; de rol van de hulpverlener, interventies en methodieken.

Meer informatie

Renee van der Giessen, RotterdamV, www.rotterdamv.nl